Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη


Θέμα: Επικίνδυνα λόγω αμιάντου Σχολεία στο Ν. Λέσβου

Η Ένωση  Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ν. Λέσβου επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των μαθητών η συνεχιζόμενη χρησιμοποίηση λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας, στη κατασκευή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά αμιάντου.
Συγκεκριμένα  στο Ειδικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης το μάθημα εξακολουθεί να γίνεται σε προκάτ αίθουσες, στις οποίες  έχει χρησιμοποιηθεί ο αμίαντος κατάσταση ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία μαθητών και διδασκόντων.
Επισυνάπτω σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛΜΕ Λέσβου καθώς και το υπ’ αριθ. 10455/24.12.07 έγγραφο της Νομ. Αυτοδιοίκησης Λέσβου απ’ το οποίο προκύπτει η χρήση αμιάντου στη κατασκευή των προκάτ αιθουσών.
Επισημαίνω ακόμη ότι στα τέσσερα χρόνια που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. κυβερνά τον τόπο εκτός κάποιων μεταχειρισμένων λυόμενων αιθουσών, που μεταφέρθηκαν από σεισμόπληκτες περιοχές ή που χρησιμοποιήθηκαν κατά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κανένα διδακτήριο δεν κατασκευάστηκε, βελτιώθηκε ή ανακαινίστηκε στον Νομό Λέσβου.
Αναφέρω για παράδειγμα το Διδακτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, που εδώ και μια πενταετία περίπου αφότου μεταφέρθηκαν οι μαθητές του σε λυόμενες αίθουσες, για να εκτελεστούν επισκευαστικές εργασίες, εξακολουθεί να παραμένει ως έχει. Μάλιστα για το Διδακτήριο αυτό είναι ακόμη νωπές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη πόλη (Δεκ. 2005) ότι επισκευάζεται άμεσα και δίδεται στη χρήση των μαθητών!
Επιβάλλεται το Υπουργείο Παιδείας να προγραμματίσει και να εκτελέσει ουσιαστικά έργα στα Διδακτήρια του νομού Λέσβου βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών, όπως π.χ. το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το Αθλητικό κ.α.
Οι λυόμενες αίθουσες μπορεί να βοηθούν σε πιεστικές ανάγκες, όμως δεν αποτελούν ιδανική λύση και οπωσδήποτε πρέπει να επανελεγχθούν και να αντικατασταθούν άμεσα όσες απ’ αυτές  είναι επικίνδυνες λόγω αμιάντου ή άλλων σοβαρών για την υγεία των μαθητών προβλημάτων.